fejlec
FőoldalKönyvtárMúzeumMűvelődési HázPályázatokElérhetőségek
Pályázatok
CSSP-TARGYALKOTO-SZ-2021-0064 - Az Öltögetők klubjának cifra öltései II.
Támogatás összege: 500.000 Ft
Támogatás intenzitása: 100%Beszámoló a pályázat megvalósításáról

CSSP-TARGYALKOTO-SZ-2021-0064 - Az Öltögetők klubjának cifra öltései II.
Támogatás összege: 500.000 Ft
Támogatás intenzitása: 100%

Megvalósult tevékenységek

Eszközbeszerzés
A pályázatban tervezett eszközök a megjelölt célcsoport szakmai tevékenységét segítették. A beszerzésre került 1 db varrógép (endliző-szegővarró), pendrive, külső merevlemez, műanyag tároló dobozok.

Anyagköltség
A szakköri munkavégzéshez anyagköltségként elszámolásra került hímzőkellékek, hímzőfonalak, gyapjúszövet, posztó, vászon, hímzőfonalak, cérnák és szegőszalag beszerzése.
Az anyagok a vállalt nyitott műhelymunkák és a szakköri munkákból nyílt kiállításon felhasználásra kerültek. Nyitott műhelyt tartottunk Tiszafüreden 2022.04.22-én és 23-án, ahol az érdeklődők részére a szűrhímzést mutattuk be. A kezdettől, azaz a mintanyomástól a hímzés színezéséig és öltés technikájának bemutatásával gazdagítva tartottuk a műhelyünkben a bemutatóinkat.

Rendezvényszervezés
- 2022. június 25-én ,,II. Cifrán szűrösen” szakmai nap került megrendezésre ,,Cifra öltések varrógéppel” elnevezéssel a Petőfi Sándor Városi Könyvtár, Művelődési Ház és Kiállítóhely nagytermében és a Közöségi Házban. A szakmai nap kapcsolódott az intézmény Múzeumok Éjszakája országos rendezvény délutáni és esti programjához.
Folytatva az előző évi ismeretterjesztést a szűrről, most az alapanyag megismerése, a varrógéppel készült részletek - részek bemutatása és a hungarikummá válás folyamata volt a tematikus nap előadói témája. A szakmai összejövetel előadások és gyakorlati foglalkozások sorából állt. Előadóink voltak: Dezsőné Borbély Emma szövő népi iparművész, Bak Zoltán népi iparművész és Tóthné Bobonka Magdolna nyugdíjas önkormányzati referens. A rendezvényünket megnyitotta Hubert Erzsébet a Debreceni és Hajdú- Bihar Megyei Népművészeti Egyesület elnöke.. Kiállítást rendezett és szakmai előadást tartott Dobosné Hajdu Anikó a helyi hímző szakkör vezetője.
A gyakorlati bemutatót tartottunk a szűrrátét készítés megismerésére. A varrógéppel való nyargalás gyakorlását az Öltögetők klub tagjai segítették. A szűr díszes részei, kiegészítői témakörben az intézmény dolgozói tartottak horgolás bemutatót a galambkosár elkészítéshez -elsajátításához kapcsolódóan. Kiegészítő-kísérő programként ,,Nyargaló ötletek „címmel a helyi szakkör munkáiból kiállítást tekinthettek meg az érdeklődők. E rendezvényen büfé ebédet biztosítottunk saját forrásból. A kiállítás a szakkör szűrhímzéssel készített legújabb kollekcióját mutatta be, a táskák és viselet kiegészítők a pályázat támogatásával valósultak meg. A tárlat a szűrhímzés tovább éltetésére és a hagyományos és hiteles minta megőrzésre mutatott jó példákat. A szakkör vezető a mai kor igényéhez igazodva tervezte meg a kiállított darabokat, melyeket szeretnének a szakmai zsűrizésre is benyújtani.

PR és marketing
A szakmai naphoz nyomdai előkészítés és kivitelezések kerültek megrendelésre, mely a meghívókat, plakátokat, a konferencia kellékeket és 1 darab roll up-ot tartalmazott. (BIZ-3620968) A szakköri munkáról készített fotókat rendszeresen közzé tettük az intézményi honlapon és a facebookon.

Értékelés:
A pályázatban a tervezetteknek megfelelően kerültek beszerzésre az alapanyagok és eszközök.
A szakmai nap a partnerünk, a szakmai közreműködők és a részvevők visszajelzései alapján sikeres volt. A tervezett előadók személyében volt változás, létszámukban nem, a tiszteletdíjak összegében csökkentett összeg állt rendelkezésre. A résztvevők száma 33 fő volt, az érdeklődést a hosszú pandémiás időszak befolyásolhatta.
A Debreceni és Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesülettel való több éves együttműködésünk e rendezvényen is sikeres volt. A szakmai közreműködésük és támogatásuk által a rendezvény kitűnő lehetőséget nyújtott a viseletvarrók és hímzők részére a bővebb ismeretek elsajátítására a szűrkészítésével kapcsolatban.
Az elkészült marketing anyagok emelték a rendezvény színvonalát. A célkitűzéseink között szerepelt a hímző hagyományaink őrzése és bemutatása, mely több program típusban is sikeresen megvalósult.
A programjainkról összefoglalókat a facebookon több alkalommal megjelentettük-megosztottuk #csoorisandoralap megjelöléssel.
A Múzeumok Éjszakája országos programról és a szakmai napról a Haon.hu online hírportálon cikk jelent meg. A pályázat előkészítésekor a honlap szerkesztését is terveztük, de ez a támogatási összeg csökkentésé miatt nem valósult meg.

Kapcsolódó anyagok


Sajto_targyalkoto_2021-0064.pdf

Galéria


  • Szakmai nap-2021-0064 (5)
  • Szakmai nap-2021-0064 (4)
  • Szakmai nap-2021-0064 (3)
  • Szakmai nap-2021-0064 (2)
  • Muhelymunka-2021-0064
  • Marketing-2021-0064 (1)
  • Kiallitas 2021-0064 (1)